twitter



Понедељак 01. 10. 2018.

Све ове активности биле су увертира у обележавање Дечије недеље, која је данас званично и почела. Ове године Дечија недеља се обележава од 1. до 7. октобра, под слоганом Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља. У нашој школи данас је одржана промоција Дечије недеље. Тачно у 12h, почетак је обележен пригодним наступом хора Основне школе са домом ученика „Добринка Богдановић“ под вођством наставника музичке културе Мирослава Ракића Мини концерт је започео химном Републике Србије „Боже правде“, а потом су наставили са извођењем награђених ауторских композиција наше школе „Није то никакав сан“, „Поклањам свима осмех свој“, да би потом певали химну школе. Мали предах у певању направњен је пригодним рецитацијама. Ученици су рецитовали песмице које су учили током претходне школске године поводом обележавања Дана школе: „Ја сам само дете“ казивао је Милош Стојановић, ученик седмог разреда, „Имам право да живим“ казивао је Никола Миланов ученик четвртог разреда, „Када волим“ казивао је Марко Цветковић ученик првог разреда, „Игра“ казивао је Матеја Миланов ученик седмог разреда, „Растанак“ је казивао Никола Гогић ученик шестог разреда, „Кад би мени дали“ казивао је Младен Цветковић ученик четвртог разреда, а рецитацију „Бубамара“ казивала је Сања Цветковић, наш предшколац. Отварање Дечије недење је завршено извођењем ауторских композиција „Село чаробно“ и „Ситнице које живот значе“. Након тога одржане су спортске активности на теренима у дворишту школе. Ученици су се надметали у фудбалу, кошарци и стоном тенису.

Уторак 02. 10. 2018.

Настављено је са активностима поводом обележавања Дечије недеље. Након одржане наставе организовано је цртање на бетону у школском дворишту, на тему: „Шта ме чини срећним“. Ученици су на бетону кредама у боји цртали и дотеривали своје радове на којима су представљали своје емоције, срећу и све оно што позитивним и веселим бојама осликава њихово одрастање. Ученици су следећим радова изразили свој доживљај среће: Марко Цветковић (1. разред) „Мој комшилук“, Виктор Стојанов (3. разред) изразио је своју срећу радом „Орање“, Џенифер Тодоровић „Моја кућа“, Младен Цветковић „Возни парк“, Душан Ристић (6. разред) „Бајка једног дечака“,  Никола Гогић (6.разред) радом „Моја школа, мој други дом“, Матеја Миланов (7. разред) нацртао је рад „Радост детињства“, док је Зоран Тодоровић (8.разред) нацртао је рад „Лепа школа“.

Након одржане активности цртања на бетону, ученици седмог разреда (Матеја Миланов, Милан Стојановић и Милош Стојановић) и ученик осмог разреда Зоран Тодоровић, ишли су у Бабушницу, где су присуствовали седници Парламената Средње школе, ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ и ОШ са домом ученика „Добринка Богдановић“. Седницу је организовала Канцеларија за младе Општине Бабушница. Тема седнице је била: „Насиље – моје је право да живим срећно и здраво“. Ученицима је приказана презентација о вршњачком насиљу и указана је потреба да се ради на превенцији насиља у школама, које је све чешће и екстремније. Након тога је отвворена дискусијана дату тему. Ученици су говорили о својим искуствима када су били учесници или посматрачи насиља, и начинима на које су реаговали. Предложене су теме за наредне седнице Парламената: „Ненасилно решавање проблема“, „Асертивна комуникација“. Ученици наше школе су узели активно учешће у дискусији.

Среда 03. 10. 2018.

Ученици од првог до четвртог разреда: Марко Цветковић, Виктор Стојанов, Младен Цветковић и Никола Миланов, као и полазник наше предшколске групе Сања Цветковић, су на позив председнице Општине присуствовали пријему ученика основних школа и Предшколске установе у Општини Бабушнице, који је приређен поводом обележавања Дечије недеље. На самом почетку, присутне је поздравио начелник Општинске управе за непривредне делатности Иван Димитријевић, а потом и председница Општине Слађана Николић. Ученици су предесници, у знак захвалности уручили пригодне поклоне  и представили се пригодним рецитацијама, а накох тога су добили пригодне поклоне у виду књига. Након тога ученици су се уз послужење дружили са ученицима из других школа.

Четвртак 04. 10. 2018.

Ученици петог, шестог и седмог разреда учествовали су на продајном вашару који је одржан у дворишту ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ у Бабушници, с почетком од 11 часова. На Дечијем вашару деца су продавала магнетиће, гипсане фигурице и честитке, које су израђивали на креативним радионицама заједно са својим наставницима. Уз креативно стварање, активности и дружење, ученици су спознали квалитете и бенефите рада и дружења, а продаљјом су зарадили 8.340,00 динара, који ће касније бити потрошени за потребе ученика. Овај позитиван пример ученичког предузетништва, подстицајан је корак ка формирању  ученичке Задруге.

Истога дана, поводом обележавања „Дечије недеље“, школу су посетили људи широког срца из Пирота. Група мајки, са својом децом, донирале су деци гардеробу и слаткише. Поводом дивног дана нашег предшколца Сање Цветковић, донеле су и торту, и заједно у трпезарији школе прославили рођендан. Пре рођенданског славља деца су се дружила у учионици нижих разреда, певала и рецитовала песмице, и играла у дворишту школе.

Петак 05. 10. 2018.

Ученике наше школе посетили су ученици Основне школе „Деспот Стефан Лазаревић“ из Бабушнице. Ученице четвртог разреда Магдалена Стаменковић и Дариа Искреновић, заједно са ученицама осмог разреда, представницама Школског парламента Јованом Аризановић и Саром Ђорђевић, у друштву педагога школе Дубравке Митровић и педагошког асистента Валентине Јовић. Дружили су се са ученицима наше школе. Уз дружење, у просторији ученика нижих разреда, представивши своја интересовања разговарали су о својим потребама, интересовањима и хобијима; о томе како су они обележили Дечију недељу у својој школи. С обзиром на то да је слоган овогодишњег обележавања Дечије недеље Моје је право да живим срећно и  здраво – за одрастање без насиља, ученици су разговарали о међусобном поштовању, како треба уважавати разноликости, и како спречавати и потпуно уклонити насиље међу вршњацима, и како решавати проблеме. Закључак међусобног разговора је један – треба да настојимо да помогнемо другима, колико год можемо, и никако не треба  гледати туђу муку и смејати се истој. Четири чаробне речи, које све решавају, а које треба свакодневно да користимо у комуникацији јесу: хвала, молим, извини и изволи, те ће тако и наши неспоразуму бити лакше превазиђени.

На крају су ученици писали поруке, на којима су узразили своје нејлепше жеље које су разменили са својим гостима. А онда су ученици наше школе гостима оотпевали ауторске композиције наше школе, захвалили им се на посети, и позвали их на нова дружења.

*галерију фотографија погледајте на нашој фејсбук страници

0 коментара:

Постави коментар