twitter


Излет

У четвртак, 11. октобра 2018. организован је и изведен излет ученика и запослених у ОШ са домом ученика „Добринка Богдановић“ из Стрелца. Ученици су ишли на излет до места звано Бајчева ливада или Ћеремиџиница у оближњој махали Лалешевци. Дан је био прелеп за шетњу, игру и боравак у природи. Унаоколо се пружао поглед на прелепу бајковиту јесењу природу, на брда и шуме на којима се прелива хиљаде топлих јесењих боја обасјаних сунчевим зрацима.
Ученици су се, најпре такмичили у мини кросу, трчали су с једног краја ливаде на други, и заузели су следећа места:
1. Зоран Тодоровић (8. разред)
2. Марко Селимовић (6. разред)
3. Милан Стојановић (7. разред)
Након ужине и кратког предаха, одиграна је заједничка пријатељска утакмица ученика и наставника школе.
На оближњој реци, која протиче поред ливаде – Ралинска река, налазе се недалеко одатле велелепни вирови у клисури и водопади, познати као Скокови.



Посета ученика ОШ са домом ученика „Добринка Богдановић“ ученицима ОШ „13. октобар“ из Ћуприје

Ученици нижих разреда, наше школе Марко Цветковић (1. разред), Никола Миланов и  Младен Цветковић (4. разред), са својим учитељем Миланом Станковићем, били су учесници у ваншколским наставним активностима у Ћуприји, које су одржане на теми: Упознај мој град Ћуприју и  његову околину.
Пројекат је реализован у  периоду од 12 – 14. 10. 2018. год. под вођством координатора пројекта Ненада Накића, наставника разредне наставе. На пројекту је учествовало више ученика и наставника из различитих градова и села Србије: Чачка, Ниша. Краљева, Београда, Суботице, Лепосавића, Косовске Митровице...
Учесници су током тродевне посете ишли у обилазак Ћуприје и околине. Посетили су културно-историјске знаменитости, присуствовали обележавању Дана школе и представљали школу и град из кога долазе.



Јавно представљање изабраних радова са конкурса „Примери успешних ваннаставних активности“


Дана, 25. октобра 2018. год., директорка ОШ са домом ученика „Добринка Богдановић“, Јасмина Тасић и  наставници: Марјан Миланов, Милан Станковић, Јелена Милков и  Анђелка Живковић, били су у Београду на јавном представљању установе ОШ са домом ученика „Добринка Богдановић“ које је одржано у ОШ „Вук Караџић“. Представљање је одржано у свечаној сали школе са почетком у 11 h. У шестоминутном представљању нашу школу је представљао наставник енглеског језика Марјан Миланов, успешно приказавши и представивши рад ученика и наставника наше школе: израду гипсаних фигурица и магнетића; писање, компоновање и извођење ауторских (награђиваних) композиција, часопис Стрелко, као и одржавање Дечијег образовно-истраживачког кампа. Код представљања других школа чули смо још позитивних примера ваннаставних активности чије идеје можемо имплементирати у  нашем будућем раду.



Предавање на тему: Превенција наркоманије у школи

Ученици 7. разреда Матеја Миланов и Милош Стојановић у пратњи наставника Латице Пејчић (наст. биологије) и  Анђелке Живковић (наст. српског језика) присуствовали су предавању „Превенција наркоманије у школи“, које је одржано у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ у Бабушници. Предавање, које је трајало 40 мин., одржали су психолог и припадници Канцеларије за младе из Пирота.
Ученицима су, најпре, говорили о психоактивним супстанцама – шта су то психоактивне супстанце, зашто се оне тако зову, како се деле, какве зависности изазивају, потом о новим дрогама, анаболицима...
Било је речи и о:
- Последицама које изазивају психо-активне супстанце
- Како препознати наркомана
- Зашто се почиње са узимањем дрога. Као главни разлог предавачи су навели РАДОЗНАЛОСТ.
- Окренути се здравим стиловима живота
- Информисати се
- Радити на себи и  креирати здраву личност
- Како креирати своје слободно време
- ПОЈАЧАТИ САМОПОУЗДАЊЕ
Спортиста, Марко Ценић поручио је деци: „Изаберите спорт! Не постоје лаке и тешке дроге. И добро се информишите.“
Деца треба да буду обазрива где налазе информације о штетности дрога. Интернет није поуздано место где могу да се информишу, јер се тамо постављају разни садржаји. Али, зато, увек могу да потраже информацију и савет у Заводу за јавно здравље, од лекара, педагога, психолога.
** Најопаснија је она дрога која се проба први пут, јер нико не зна као ће му организам тада изреаговати!
*** „Треба научити да кажеш: - Не!“

Након завршеног предавања за ученике, одржано је и предавање за наставнике, од стране Окружног тима који чине:
· Соња Петров, Завод за јавно здравље
· др Милена Димитријевић, педијатар у Школском диспанзеру Пирот
· психолог Центра за социјални рад из Пирота
· Мирослав Пејчић, службеник ПУ Пирот
· неуропсихијатар
· јавни тужилац
Говорили су о:
Опасностима нових дрога
Како препознати наркомана (поспаност, незаинтересованост, често излажење са часа...)
Како реаговати: не нагло, консултовати педагога, психолога, директора, сазвати Савет родитеља
Из каквих породица деца долазе

Предавању су присуствовали стручни сарадник школе Штефица Станковић и наставница српског језика Анђелка Живковић

0 коментара:

Постави коментар